Çırak Kimdir?
Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren ve öğrencilik haklarından yararlanan kişidir.
Kalfa Kimdir?
Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen, kalfalık belgesi sahibi olan kişidir.
ÖĞRENCİ KAYIT
1- Mahalli Yerleştirme İle Yerleşenler
8. Sınıf → | Mahalli Yerleştirme → | Mesleki Eğitim Merkezi |
Mahalli yerleştirme ile mesleki eğitim merkezine yerleştirilmiş öğrenciler, teorik eğitime başlatılır.
Bir işletme ile sözleşme imzalayamamış öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanır.
İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir.
2- Herhangi Bir Nedenle Ortaöğretime Başlamayanlar
8. Sınıf → | Mahalli Yerleştirmeye Başvurmayanlar → | Mesleki Eğitim Merkezi |
Mahalli yerleştirmeye başvurmamış olup herhangi bir ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırmayanlar, kayıt şartları tuttuğu takdirde işletme ile sözleşme imzalayarak mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilirler.
Aralık ayı sonuna kadar kayıt yapanlar teorik eğitime hemen başlatılır. Ocak ayından itibaren kayıt yaptıranların işletmede meslek eğitimleri takip edilir, teorik eğitime bir sonraki eğitim öğretim yılında başlatılır.
3- Ortaöğretime Başlayıp Herhangi Bir Nedenle Ayrılanlar
8. Sınıf → | Ortaöğretimden Ayrılanlar → | Mesleki Eğitim Merkezi |
Ortaöğretim kurumundan herhangi bir nedenle ayrılanlar, kayıt şartları tuttuğu takdirde işletme ile sözleşme imzalayarak mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilirler.
Aralık ayı sonuna kadar kayıt yapanlar teorik eğitime hemen başlatılır. Ocak ayından itibaren kayıt yaptıranların işletmede meslek eğitimleri takip edilir, teorik eğitime bir sonraki eğitim öğretim yılında başlatılır.
ÖNEMLİ
Herhangi bir sınıf seviyesine devam ederken başarısızlık veya diğer nedenlerle okulundan ayrılmak zorunda kalan öğrencilerinizi mesleki eğitim merkezimize yönlendirebilirsiniz.
Diğer okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerden 9 uncu sınıfta başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalanlar istemeleri hâlinde mesleki eğitim merkezi haftalık ders çizelgesinde yer alan ortak derslerden en az ikisini sınıf tekrarına kaldıkları okulda başarmış olmak ve temmuz ayının son iş gününe kadar bir işletmeyle sözleşme imzalamak ve işletmede mesleki eğitime devam etmek kaydıyla yıl kaybı yaşamadan mesleki eğitim merkezlerinin 10 uncu sınıfına ilgili derslerden sorumlu olarak nakil ve geçiş yapabilir.
4- Ortaöğretim Kurumu Mezunları
Ortaöğretimden Mezun Olanlar → | Mesleki Eğitim Merkezi |
Bu öğrenciler 9. sınıfı okumazlar, 10. sınıftan itibaren okumaya başlarlar.
Ortaöğretim kurumundan mezun olup, meslek öğrenmek isteyenler veya mesleğini değiştirmek isteyenler mesleki eğitim merkezimize kayıt yaptırabilirler.
Mesleki eğitim merkezlerine evli kişilerde kayıt yaptırabilir.
Merkezimize kaydolmak isteyen çırakların öncelikle ilköğretim okulu (8 yıllık) veya ortaokul (4 yıllık) mezunu olması, 19 yaşından gün almamış olması ve kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca; çalıştığı işyeri vergiye kayıtlı ve bir mesleki teşekküle bağlı olmalıdır. Bu şartlara uygun çıraklar yaz dönemi ve kış dönemi kayıt zamanlarında merkezimize kaydolabilirler.
Kayıt için okulumuzdan alınacak çıraklık sözleşmesini (4 adet) öğrenci doldurur. Çırağın kendisi, velisi, işyeri sahibi imzaladıktan sonra işyerinin bağlı olduğu mesleki teşekküle (esnaf odası vb.) onaylatılması gerekmektedir. Bu sözleşmekayıtta istenilen diğer evraklar ile birlikte ilgili müdür yardımcısına getirilerek kayıt yapılmaktadır (Daha sonra sözleşmeleri okul müdürü onayladıktan sonra okul tarafından biri öğrenciye, biri öğrencinin çalıştığı işyerine ve biri de işyerinin bağlı bulunduğu mesleki teşekküle verilecektir. Bir sözleşmede okulda öğrencinin dosyasında kalacaktır).
Mesleki Eğitim Merkezlerinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenciler haftanın 1 veya 2 günü okulda teorik eğitim, 4 veya 5 günüde işletmede mesleki eğitim görürler.
Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilmektedir.
Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.
Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır (emekliliğe geçmez) ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir.
ÖNEMLİ: ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İSTEĞE BAĞLI DEĞİL ZORUNLU BİR EĞİTİMDİR. BÜTÜN İŞYERLERİ YANINDA ÇALIŞAN ÇIRAKLARI SİGORTALARINI KENDİLERİ ÖDESELER DAHİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE GÖNDERMEK ZORUNDADIR.
Kayıt Tarihleri: Sınıf ve dönem atlatma süreleri dışında yıl boyu kayıt yapılmaktadır.
Kayıtta İstenilen Evraklar:
1- Tamamı doldurulmuş üç adet Çıraklık Sözleşmesi (okuldan alınacak)
2- Ustanın Ustalık Belgesi fotokopisi
3- Ustanın Usta Öğreticilik Belge fotokopisi
4- Nüfus cüzdanı aslı (TC KİMLİK numarası yazılı olmayanlar internet çıktısıyla gelecek) ve 1 adet fotokopisi
5- Sağlık raporu (Herhangi bir devlet kurumu , özel yada sağlık ocağından olabilir)
6- İkametgah belgesi
7- Öğrenim belgesi yada tasdikname aslı ve Öğrenim belgesinin fotokopisi
8- 19 yaş üstü için Askerlikle ilgisi olmadığına dair Tecil veya Terhis belgesi
9- 2 adet vesikalık fotoğraf
10- İşyerine ait kartvizit
11- Okul-Veli-Öğrenci Sözleşmesi
İŞYERİNE SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR
1- Öğrencinin sosyal güvencesi S.S.K. Primleri Devlet tarafından ödenir (İşletmeler S.S.K primlerini kendileri dahi ödeseler yine öğrenci yaşındaki kişileri eğitim merkezlerine göndermek zorundadırlar.Bu kanuni bir zorunluluktur),
2- Damga vergisi ödenmez
3- Gelir vergisi ödenmez,
4- Vergi iadesi ödenmez,
5- Zorunlu tasarruf ödenmez,
6- Kıdem tazminatı ödenmez,
7- Verilen ücret gider gösterilebilir,
8- Öğrenciler işçi sayısına dahil edilmez
ÖĞRENCİYE SAĞLADIĞI İMKANLAR
1- Sigortadan yararlanır (Emekliliğe geçmez),
2- Mesleki Teknik bilgi kazanır.
3- Öğrencilik haklarından yararlanır, (İndirimli Seyahat Kartı, Askerlik Tecili vb).
4- Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.
Adres:
Salacak Mahallesi Paşakapısı Sokak No4 ÜsküdarİSTANBUL
Telefon
0 216 391 59 38